Witajcie,
dzisiaj pojawiła się nowa wersja netki :)
zachęcam do lektury.
[Czat] Aktualizacja netykiety strona 1 z 3
jest w tym samym miejscu
Ileż pracy żeśmy wszyscy w to włożyli :D Mam nadzieję, że ta wersja okaże się czytelniejsza i jaśniejsza dla wszystkich ;)
Życzę gronu moderatorów jak największej liczby, którzy nie muszą tego czytać by wiedzieć jak się zachowywać;)
Pozdro dla kumatych :)
Słusznie ;) Chociaż obaj wiemy, że kult moda nadal będzie na 1. miejscu w intencjach użyszkodników :)
W sumie, wiekszych zmian nie widze :) Jednak przydal by sie podpunkt, mowiacy o nagminnym pisaniu w obcych jezykach. Niejednokrotnie bylam swiadkiem naruszania regulaminu w jezyku angielskim czy rosyjskim. Jakby nie patrzec Fotka jest portalem polskim i to powinien byc jedyny jezyk na nim uzywany. Nie wszyscy uzytkownicy sa poliglotami i niestety jest to wykorzystywane do niecnych celow :(
Stworzenie netykiety idealnej nigdy nie było zadaniem prostym. Czat ewoluuje. Zmienia się polityka portalu, bo nie jest tajemnicą, że Team stawia na zmienną szatę graficzną i techniczną. Czat jako stały element tego wszystkiego trzyma się pewnych stałych zasad. Wiem co mówię, bo kiedy tworzyłem z gronem MG regulamin kilka lat temu, to można było sobie pozwolić na obszerne wytłumaczenia pojęć typu: co to jest flood, co to jest main, itd.
Teraz, gdy frekwencja na czacie w stosunku do poprzednich wersji netykiety urosła hiperbolicznie, należy bardziej kłaść nacisk bardziej na kulturę osobistą użyszkodników, niż na samą estetykę, gramatykę i tym podobne, bezinwazyjne dla relacji interpersonalnych sprawy. Dlaczego? Ano dlatego, że przy 300+ osobach na pokoju czepianie się znaków w liczbie 11 razy D po jednym x nie ma najmniejszego sensu, gdyż wersy strasznie szybko uciekają. Mógłbym rozwinąć mój punkt widzenia, ale na forum to i tak ma niewielkie znaczenie. Sądzę że wcześniej gdy towarzystwo z czata bardziej udzielało się na forum, można było ze strony użytkowników więcej zmieniać. Teraz MG mają masę roboty i słusznie, że treść regulaminu nie została zmieniana, tylko uproszczona i skrócona.
Łatwo jest mówić o pilnowaniu porządku będąc userem, gdy taki moderator wchodzi na pokój, często sam i weź tu pilnuj czy wszyscy piszą po polsku, z przecinkami, estetycznie i z kulturą. Podstawą zawsze będą spokojne relacje między userami, także o pierdółki bym się nie czepiał. No ale mówię wyłącznie za siebie.