Pisałem już kiedyś na forum, zresztą chyba nie ja pierwszy. Serio, potrzebne są opcje wyszukiwania takie jak 'urodziny', 'imię', 'dzieci' czy - moje ulubione - NAZWISKO? Nie lepiej zastąpić te wynalazki (albo nawet dodać do nich jeśli już wyszukiwanie po nazwisku na fotce jest czymś popularnym, w co szczerze wątpię) czymś z zainteresowań? Filmy, muzyka, rozrywka? Już nawet styl ubierania byłby lepszy.
lista tematów
[Pomysłomat] Zmiana kryteriów wyszukiwania strona 1 z 2
Konto usunięte: Serio, potrzebne są opcje wyszukiwania takie jak 'urodziny', 'imię', 'dzieci' czy - moje ulubione - NAZWISKO?
Wymieniłeś podstawowe "słowa klucze" (oprócz 'dzieci') - info, dzięki któremu na portalu jak również w Google oraz innych "szukajkach" można kogoś odnaleźć. Natomiast w zakładce "Szukaj" - "Więcej opcji" zawarte są podkategorie subtelnie je rozwijające.
O szczegóły zawsze możesz zapytać sam, bowiem to nie działa i nie powinno w stylu "kawa na ławę" - czyli całe info jak na dłoni. To ta sławna odrobina tajemniczości, która motywuje do zagadania :P.
Po co przeładowywać wyszukiwarkę dodatkowym info, z uwagi na jego różnorodność i mnóstwo opcji, skoro na portalu są grupy tematyczne łączące fanów/pasjonatów/etc.?
Dołącz = poznaj, wejdź na profil, ogarnij umieszczone info lub zagadaj .
esquilo: Wymieniłeś podstawowe "słowa klucze" (oprócz 'dzieci') - info, dzięki któremu na portalu jak również w Google oraz innych "szukajkach" można kogoś odnaleźć. Natomiast w zakładce "Szukaj" - "Więcej opcji" zawarte są podkategorie subtelnie je rozwijające.
Rozumiem, gdyby chociaż połowa użytkowników zechciała podać imię i nazwisko, to jeszcze może miałoby to jakiś sens. Fotka nie jest z założenia "szukajką" i portalem, który ma zrzeszać starych znajomych, ale ułatwić poznawanie nowych, a tych danych osobowych przecież nie znamy, czyż nie?
esquilo: O szczegóły zawsze możesz zapytać sam, bowiem to nie działa i nie powinno w stylu "kawa na ławę" - czyli całe info jak na dłoni. To ta sławna odrobina tajemniczości, która motywuje do zagadania :P
No tak, jeśli będę z góry wiedział, że kobieta lubi muzykę biesiadną, którą ja też lubię, to rzeczywiście "kawa na ławę", wiem o niej wszystko i już mogę zapraszać na kolację ze śniadaniem. A nie, przepraszam, wcześniej zapytam o nazwisko, którego w wyszukiwarce akurat by zabrakło :P
esquilo: Po co przeładowywać wyszukiwarkę dodatkowym info, z uwagi na jego różnorodność i mnóstwo opcji
Opcji, które zwyczajnie są niewykorzystywane przez Użytkowników. Ja wiem, statystyk kto z czego korzysta nie znam, ale mimo wszystko takie stwierdzenie zaryzykuję :D
Grupy, które powiedzmy sobie szczerze, umierają i nic się na nich nie dzieje. Zresztą odnośnik do nich jest umiejscowiony teraz w takim miejscu (no bo na belce u góry lepiej umieścić gry xD), że jest wielkie prawdopodobieństwo, że ktoś nowy nawet tego nie zauważy nie nie będzie wiedział o ich istnieniu. Żeby nie było, grupy to była kiedyś bardzo fajna sprawa i żałuję, że teraz działają tak jak działają.
esquilo: O szczegóły zawsze możesz zapytać sam, bowiem to nie działa i nie powinno w stylu "kawa na ławę" - czyli całe info jak na dłoni. To ta sławna odrobina tajemniczości, która motywuje do zagadania :P.
Tak, ale znajomość samego nicku/loginu sprawia (przynajmniej mi) wrażenie, że rozmawiam z anonimem. Najlepiej byłoby ujawniać takie dane jak nazwisko osoby, czy też datę urodzin po prostu po dodaniu osoby do znajomych. Wtedy ludzie zaczęliby może bardziej uważać na to, kogo dodają do znajomych i robili by to w końcu z głową.
Konto usunięte: Żeby nie było, grupy to była kiedyś bardzo fajna sprawa i żałuję, że teraz działają tak jak działają.
Bo teraz można to robić na bardziej wiarygodnym profilu, jakim jest oczywiście Facebook.
Konto usunięte: Rozumiem, gdyby chociaż połowa użytkowników zechciała podać imię i nazwisko, to jeszcze może miałoby to jakiś sens. Fotka nie jest z założenia "szukajką" i portalem, który ma zrzeszać starych znajomych, ale ułatwić poznawanie nowych, a tych danych osobowych przecież nie znamy, czyż nie?
Nie znamy info jeżeli użytkownik/czka skorzysta z danej mu/jej przez serwis możliwości i ich w żaden inny sposób nie poznamy, szczególnie wymuszając znalezienie innym sposobem. Kwestia kombinacji/sprytu/chęci wysiłku oraz uszanowania danego wyboru.
Więc właśnie...
Konto usunięte: Grupy, które powiedzmy sobie szczerze, umierają i nic się na nich nie dzieje. Zresztą odnośnik do nich jest umiejscowiony teraz w takim miejscu (no bo na belce u góry lepiej umieścić gry xD), że jest wielkie prawdopodobieństwo, że ktoś nowy nawet tego nie zauważy nie nie będzie wiedział o ich istnieniu. Żeby nie było, grupy to była kiedyś bardzo fajna sprawa i żałuję, że teraz działają tak jak działają.
Hmmmm i gry i grupy z deka kuleją pod względem odwiedzin. Tak wnioskuję z obserwacji postów na forum/rozmów userów.
Sama pozycja stosowna jest do procentowej "używalności", zatem szala przeważyła.
Jesteś świadom możliwości/wyboru, korzystaj, nie wydziwiaj.
Konto usunięte: Tak, ale znajomość samego nicku/loginu sprawia (przynajmniej mi) wrażenie, że rozmawiam z anonimem. Najlepiej byłoby ujawniać takie dane jak nazwisko osoby, czy też datę urodzin po prostu po dodaniu osoby do znajomych..
Zgodzę się z tym, że wchodząc na profil usera/ki czasem widzi się jedynie login, jeżeli resztę info ktoś ma ukryte. Ok.
Ale... i to bardzo ważne - nikt nie broni Tobie zapytać o imię/nazwisko/datę urodzin.
Opcję ukrywania opisałam w odp. dla poprzednika. Auto-ujawnienie w chwili dodania do znajomych mijałoby się/rażąco przeczyło wiarygodności możliwości ukrycia.
Nie masz i nie będziesz miał stuprocentowej pewności co do wiarygodności podanego info na tym portalu czy też innym portalu. Dialog, wyczucie, kultura jedynie może Ci pomóc w określeniu intencji danej osoby.
Kajam się przed Tobą, bom nie godzien wydziwiać. Sorry, jeśli wydziwianiem nazywasz normalne, kulturalne zgłoszenie swojej sugestii, to idź odpisuj w dziale "seks", bo to chyba idzie Ci lepiej z tego co widzę, a ten dział zostaw innym.
Jeśli z czystym sumieniem napiszesz, że wiesz, że dużo osób korzysta z wyszukiwarki po imieniu i nazwisku, to się zgodzę. Póki co zostaję przy swoim, bo "więc właśnie..." mnie nie przekonuje.
Konto usunięte: Jeśli z czystym sumieniem napiszesz, że wiesz, że dużo osób korzysta z wyszukiwarki po imieniu
Tego jestem pewna :-).
Konto usunięte: A na innych portalach (facebook, twitter) jakoś nie mają z tym problemów... Skończ też pajacować, bo podkreślasz tylko jacy ludzie zarządzają fotką.
Jeżeli nie odpowiada Ci specyfika portalu, wyloguj się.
Tylko, że to nie jest firma, a kółko wzajemnej adoracji :D A zamiast 1200 zł netto co miesiąc, jest gwiazdka co miesiąc xD
A esquilo nie rozumie, że ten dział powstał po to, że będą tu pisali ludzie, którym coś się nie podoba i chcieliby coś zmienić.
Konto usunięte: A esquilo nie rozumie, że ten dział powstał po to, że będą tu pisali ludzie, którym coś się nie podoba i chcieliby coś zmienić.
NIkt tego nie rozumie... To co proponuje, to tylko pomysły. Wiadome jest, że nie siedze teraz i nie projektuje sobie strony i baz danych, bo nie o to przecież tu chodzi. Mogą się zdażyć jakieś nieścisłości czy błędy. Ludzie mają tu dzielić się swoimi uwagami i opiniami na temat danego pomysłu, ale nie oznacza to, że mają odnosić się w niemiły sposób do wypowiedzi innych osób...
Konto usunięte: Tylko, że to nie jest firma, a kółko wzajemnej adoracji :D A zamiast 1200 zł netto co miesiąc, jest gwiazdka co miesiąc xD
Tylko, że są jeszcze na szczęście tacy ludzie, którzy mogą coś robić w wolnych chwilach z pasją i zupełnie za darmo. Ja często sam pomagałem wielu osobom, nawet dopłacając do tego wszystkiego z własnej kieszeni, bo jak komuś na czymś zależy, to pokaże, że sobie poradzi. Dzisiaj niestety obowiązuje prosta idea u ludzi - nie zapłacą, to nie zrobie.
Specjalisto od wszelkich spraw marketingowych proszę ogarnij jedno, zasugerowałam Ci wylogowanie, celem ochłonięcia. A nie usunięcie konta.
Zrozum jedno - portal stara się być elastyczny względem sugestii userów, stąd też możliwości jakie daje Pomysłomat.
Nie jest to jednak równoznaczne z wdrożeniem każdej propozycji, jeżeli takowa stanowi - w tym przypadku naruszenie prywatności poprzez ujawnienie danych osobowych. Te możesz zdobyć jak już wcześniej wspomniałam, dzięki kulturze osobistej i przychylności rozmówcy.
.
.
.
Co do anonimowości:
Konto usunięte: Tak, ale znajomość samego nicku/loginu sprawia (przynajmniej mi) wrażenie, że rozmawiam z anonimem
To kwestia osobistego odbioru. Skreślasz taką osobę bo nie widzisz info, zdjęć? Przecież można o takowe poprosić jak również o wyjaśnienie takiego postępku.
Spójrz na to ze strony dialogu: rozmowa jest kluczem. .
P.S.
Staram się zrozumieć Twoją troskę:
Konto usunięte: Wtedy ludzie zaczęliby może bardziej uważać na to, kogo dodają do znajomych i robili by to w końcu z głową.
... lecz ta nie powinna ingerować w osobiste pobudki i pochopne lub nie poczynania innych userów.
_________
Chwilka dla usera:
W sumie momentami nie prawisz źle, mogę przyznać Ci rację co do wywalenia z szukajki opcji nazwiska - skłania do tego dużo ukrywanych, podawanych dla ściemy i ujmę to delikatnie - twórczych.
Tylko co tam dać w zamian? Muzykę, sport, rozrywkę, styl ubierania się, itp.? Preferencje (mnóstwo do wyboru) vel brak jakiegokolwiek wpisu da niemiarodajne wyniki. Grupy - chociaż podupadłe są lepszym protipem.
Chłopie - weź się ogarnij, bo ja już nie wiem o co tobie chodzi. Jeśli chodzi o nazwisko to możesz je wpisać na profilu. Ale nie ma i nie może być obowiązku ujawnienia go, bo tego zakazuje ustawa! Zauważ, że możesz je wpisać u siebie i wyszukać też możesz po nazwisku - rzecz w tym że rzadko kto podaje nazwisko. W kwestii pajacowania - to właśnie to robisz, bo dostajesz konkretny argument a odwracasz kota ogonem i załamujesz mnie, bo niemal dorosły człowiek powinien wiedzieć, że istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych. Reasumując - podasz nazwisko to się wyświetli - nie podasz - masz do tego prawo!
Nie krytykuj masturbacji! To seks z kimś, kogo się kocha! — Woody Allen
ModTV